Cum obții primii bani din graphic design

Dacă vrei să muncești încă de pe băncile liceului sau chiar din primul an de facultate, se poate. În primul rând trebuie să îți faci un PFA sau să devii ”ajutor de PFA”. Ăsta este pasul cel mai greu, pentru că te așteaptă niște cozi interminabile. Înainte de a-ți face PFA, asigură-te că știi binișor Photoshop măcar.

La Facultatea de Arte din Timișoara, înveți programul din anul I, iar din anul II poți avea liniștit primul job. Mai jos ți-am selectat câteva siteuri unde îți poți găsi primele proiecte. Îți recomand să începi să lucrezi pe proiecte, de acasă, sau cel mult să ai un job Part Time. Școala este la fel de importantă.

Freelancer.co.ro

Este siteul freelancer.com , dar în limba română. Pentru început îți recomand să cauți proiecte în România, deși majoritatea angajatorilor (români) de pe site sunt neserioși. Nu accepta să lucrezi în afara siteului sau dacă hotărâți de ambele părți să colaborați pe mail, nu lucra fără contract. Plasează oferte cu buget redus dacă ești începător, însă nu lucra gratis.

99designs.com

Deși majoritatea designerilor de pe acest site sunt foarte, foarte buni, consider că și începătorii au șanse. Diferența între siteul anterior și 99designs este că cel din urmă organizează concursuri. Dacă la primul nu trebuie să faci altceva decât să licitezi pentru un proiect, de această dată ai de lucru. De exemplu vrei să participi la un concurs pentru un design de flyer. Tu faci propunerea, o urci pe site pentru un buget deja propus de organizatorul concursului. Alături de designul tău vor fi altele. Unele sunt eliminate, altele vor merge in runda finală.

Din punct de vedere financiar, un flyer este cam 150 $ în timp ce pe freelancer poate fi 10$ sau 50$.

Îți recomand să începi cu acest site, deși la început șansele sunt mici. Poți participa la 10 concursuri și câștiga doar 1. Dar acumulezi experiență, aduni lucrări în portofoliu. La început este foarte important să ai din ce aduna portofoliu. Ca angajat, lucrările pe care le faci în compania respectivă, vor fi ale lor, în portofoliul lor.

jobber.ro

Aici am găsit cele mai multe anunțuri adresate freelancerilor.


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.