Cele mai sănătoase alimente pentru Postul Crăciunului

Postul este cea mai sănătoasă modalitate de detoxifiere a sufletului, a minții și a corpului. Din punct de vedere medical, nu doar spiritual, postul aduce numai beneficii. DAR, așa cum spune și duhovnicul meu, nu poți înțelege postul decât dacă îl guști.

Într-o lume fast forward, unde nu mai ai timp să te bucuri în tihnă de o felie de măr, omul are nevoie de pauză. Toxinele, poluarea, stresul, lipsa de somn, toate degradează organismul. Mâncarea procesată și asocierile nepotrivite de alimente sunt cauza a 90% din cancere. Se estimează că până în 2040 aproape 60% din populația planetei va suferi de o formă sau alta de cancer. DAR…cancerul poate fi prevenit (ca multe alte boli) prin alimentație. Nu trebuie să devii vegan, ci doar să îi dai o pauză organismului. Posturile nu a fost stabilite la întâmplare. Perioada aceasta, de exemplu, este perioada în care suntem mai expuși la anumiți viruși și bacterii. O întărire a sistemului imunitar se face, în această perioadă de post, prin următoarele alimente:

Merele – Merele conțin o cantitate importantă de fibre capabile să curețe colonul. Au vitamina A, vitamina C și contribuie la menținerea sănătății inimii. Piețele sunt pline cu producători care oferă variante cât mai sănătoase, netratate, așa că poți profita în acest sezon, să îți faci stocul pentru toată iarna.

Nucile – nuca vine la pachet cu vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. Consumul regulat de nuci previne cancerul mamar și cel de prostată, reduce riscul apariției diabetului de tip 2 și reglează funcțiile endocrine.

Dovleacul plăcintar – este unul dintre cele mai valoroase alimente. Este plin de vitamine (B-uri, E, C, K, Acid folic) de minerale (Calciu, Magneziu, Fier, Fosfor) și de mulți alți nutrienți. Este delicios, se pregătește rapid așa că nu ai motive să îl ocolești.

Varza murată – sau vaccinul antigripal. În afară de asta, varza murată are un conținut ridicat de vitamina B12, iod, fier și magneziu. Din păcate, nu oricine o poate consuma, de evitat dacă ai probleme cu stomacul.

Peștele – În Postul Crăciunului sunt foarte multe dezlegări la pește, deci un motiv în plus să consumi acest tip de carne. Consumul regulat de pește previne osteoporoza dar și carența de vitamina D. Ca sfat (primit de la cineva de încredere și pe care îl dau mai departe), evită cât poți de mult somonul, căci nu e deloc ce se spune.

Măslinele – unele dintre cele mai nutritive fructe, cu gust delicios, pot fi consumate într-o mulțime de variante. Au vitamine, minerale și previn degradarea plămânilor. De evitat, cu orice preț, măslinele înnegrite prin oxidare.

Fasolea boabe – accelerează tranzitul intestinal (nu, nu faci pârțuri dacă e gătită corect), protejează inima, previne diabetul, e o sursă bogată de proteine atât de necesare în perioada de post.

Mierea – deși sunt discuții pe tema asta, mierea este un aliment de post foarte sănătos, complet, care aduce numai beneficii organismului (nealergic). Mierea zaharisită nu trebuie evitată, este dovada că alimentul este cât se poate de natural.

Care sunt alimentele tale preferate pe care le consumi în post?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

10 comentarii

  1. eu cu merele sunt certata rau. Adica mananc, dar doar vara, cand am din cele bune, de la tara. Iarna nu am reusit sa gasesc niste mere care sa imi placa 100%, desi sunt fan cumparat din piata.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Si inca o adaugire la fasole. Daca da gaze, problema ar putea fi gatitului insuficient dar si flora intestinala. Se completeaza cu muraturi (doar in saramura) si fara gluten pt o perioada de cateva sapt. , pt a aduce un aport de probiotice. Altfel pe piatza sunt suplimente probiotice dar si enzime. La multa lume ajuta.
    Sunt si alte leguminoase (surorile fasolei) prietenoase cu tranzitul (linte, naut, hrisca – de hrisca habar nu am daca e leguminoasa sau doar o cereala fara gluten) – in cantitati mici introduse nu dau probleme

    Apreciat de 1 persoană

  3. Din astea as scoate doar nucile. Toate celelalte sunt low histamine si hranesc sistemul imunitar si starile emotionale.
    As adauga toata familia verzelor, crude sau murate, gatite la abur sau cuptor low temp., postul cu apa, dovleceii, si musai tumeric si ghimbir. (cam astea le mancam noi, si cu drag le vazui recomandate in articolelede auto-immune disorders ).
    Si dincolo de gluma, carnea de porc de calitate hraneste sistemul imunitar. Na, pt prima data i-am zis sotului ca are dreptate 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. Mai nou postesc doar cand si cand. Humusul mi se pare o mâncare buna de post, ciorba de pleurotus.
    In schimb ma gandesc ca postul presupune reținere, nu sa te indopi cu diverse, chiar daca sunt de post, gen prăjituri de post sau diverse chestii de care sunt surogatele celor obișnuite. Tin minte ca pe la 20 și ceva de ani posteam facand diverse bunătăți gen clătite. Acuma mi se pare ca nu asta presupune postul, ci, cum ziceam, o renuntare.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.