Copiii construiesc lumi din nimic, adulții distrug lumi din tot

sursa foto

Într-o lume a abundenței și a resurselor nelimitate, această afirmație poate părea surprinzătoare. Pentru copii, orice lucru aduce bucurie. Un balon, o baie cu spumă, o buburuză care se așează pe nasul lor ars de soare sau chiar o baltă rece și murdară. Copiii văd magia în orice și construiesc lumi din nimic, în timp ce noi, adulții, distrugem lumi din tot.

Copiii nu se gândesc la viitor pentru că sunt prea ocupați să trăiască în prezent

sursa foto

Copiii știu să fie fericiți! Ei nu au venit pe lume cu o agendă full de taskuri și nu se gândesc la viitor pentru că sunt prea ocupați să trăiască în prezent. Ei pot transforma un grup de jucării și obiecte într-un loc plin de magie și aventură. Aceste lumi sunt populate cu personaje inventate și povești memorabile, presărate cu mult umor. (fcdddddddddddddcfd – pisicile sunt de acord cu mine). În timp ce copiii construiesc lumi din nimic prin imaginația lor nestăvilită, vin adulții și le distrug prin acțiuni egoiste și lipsite de responsabilitate. Este trist să vedem cum această generație nu realizează ce pierdere uriașă provoacă.

Copiii nu se tem să viseze și să creadă că orice dorință poate devini realitate dacă schimbă ceva în acțiunile lor. Adulții tind să fie mai rezervați și mai conservatori când vine vorba de schimbări. Deoarece au deja experiențe anterioare negative și traume (pe care ar fi trebuit să le rezolve), ei sunt mai puțin dispuși să își asume riscuri sau să lase garda jos.

Adulții pot să distrugă copilării prin impunerea limitelor acolo unde nu își au locul

sursa foto

Văd adesea, la locul de joacă, vise distruse de părinți. Să-mi fie cu iertare duritatea afirmației, dar să nu îți lași copilul să se murdărească este ca și cum ți-ai cumpărat mașina visurilor tale după multă muncă și sacrificii, dar afli că îți este interzis să o conduci, să o vinzi sau să o atingi. Faptul că pentru tine, ca părinte, sunt mai importante niște haine decât dezvoltarea emoțională a celui mic, dovedește că trebuie să îți dai urgent un reset, mai ales că, în societatea modernă ai atât de multe variante să speli rufele impecabil.

Limitele sunt benefice copiilor căci astfel ei se simt în sigurață și protejați. Cu toate acestea, excesul poate fi extrem de dăunător. Limitele îi ajută pe copii să distingă binele de rău, să știe să se comporte în societate, să învețe care sunt consecițele acțiunilor lor. Cu toate acestea, impunerea unor limite absurde (nu te juca pe jucăria aia, nu te juca în nisip cu alți copii că te murdărești, nu sări în baltă că murdărești cizmele de ploaie, șamd) duce la sentimente negative și la pierderea încrederii de sine, poate aduce frustrări pe care se va teme să le exprime, poate aduce furie, tristețe care, automat, îl vor transforma într-un copil retras sau agresiv.

Copilul căruia îi sunt impuse limite nefondate se va simți sufocat și neputincios. De aici până la anxietate și depresie nu e drum prea lung, având în vedere că ei cresc repede. Astfel, în adolescență și chiar în viața de adult va fi un om nesigur pe el, dependent de mamă, nu va va fi capabil să ia decizii de unul singur și lista poate continua.

Sentimentele acestea negative îi vor influența copilului modul în care privește lumea, va avea probleme cu somnul, își va pierde apetitul, sau din contră, va începe să mănânce mai mult. Și asta o spun din proprie experiență. Când Mămăruța are sentimente negative (și nu sunt o mamă care impune limite absurde) începe să mănânce în exces, imediat după tura de plâns.

Prin urmare, limitarea excesivă nu este recomandată pentru sănătatea emoțională, psihică și chiar fizică a celor mici. Este important să stabilim niște limite clare pentru copii dar nu trebuie să exagerăm.

Copiii au capacitatea unică de a vedea lumea dintr-o perspectivă diferită

sursa foto

Copiii au capacitatea de a vedea lumea dintr-o perspectivă diferită, de aceea trebuie încurajați și ajutați să depășeacă limitele imaginației. Astfel, ei vor avea oportunitatea de a se exprima liberi prin jocuri inventate de ei. Totodată, construirea acestor lumi imaginare le v-a aduce un beneficiu major: îmbunătățirea abilităților sociale. Prin conceperea acestor scenarii creative, copiii pot descoperi noi modalități de comunicare cu ceilalți și pot învăța cum să își exprime sentimentele și gândurile într-un mod constructiv.

Adulții distrug lumi din tot pentru că lumea lor interioară a fost distrusă
sursa foto depresie adulți.

Cum spuneam mai sus, ne naștem fericiți dar această fericire ne e răpită puțin câte puțin, încă din prima clipă de viață, când, după naștere, medicul ne duce repede pe cântar să bifeze protocolul, deși nu vrem altceva decât pieptul mamei.

Adulții distrug lumi pentru că lumea lor interioară a fost distrusă. Acest lucru e cauzat de o serie de factori cum ar fi traumele emoționale, abuzurile, sentimentele de neputință și lipsa de control asupra vieții. Aceste lucruri pot avea un impact major în gestionarea relațiilor cu ceilalți, inclusiv cu copiii lor. De exemplu, mulți adulți care au fost abuzați fizic sau emoțional în copilărie au tendința să se comporte agresiv inclusiv cu propriii copii. Aceste acțiuni pot duce la sentimente de vinovăție și furie pe termen lung și pot avea impact negativ asupra celor din jur și chiar asupra mediului înconjurător (doar un om cu probleme e capabil să arunce tone de gunoaie în parc, sau să se răhățească în mijlocul orașului în văzul tuturor, inclusiv al celor mici).

O altă problemă este abuzul de substanțe, consumul excesiv de alcool sau țigări care poate duce la schimbări negative în starea fizică și emoțională și care, cu siguranță, se vor răsfrânge și asupra celor mici. Unde mai pui problemele financiare care apar în urma acestor cheltuieli inutile, probleme de sănătatate sau chiar legale (închisoare). În urma unui astfel de comportament, lumea colorată a copilului devine o lume întunecată.

În cele din urmă, adulții pot distruge lumea exterioară prin acte de violență fizică sau verbală. Astfel, vor provoca daune ireversibile relațiilor personale și pot crește riscul de accidentări severe sau chiar deces.

Ideal ar fi să ne conștientizăm problemele și să mergem cu ele la reparat, fără a-i lăsa pe cei mici să le observe. Să nu mai distrugem lumea la care lucrează acum copiii noștri pentru a avea un viitor frumos. Să îi lăsăm cât mai liberi pe cei mici și să nu impunem reguli decât acolo unde sunt absolut necesare. Să le asigurăm libertatea de visare pentru a-și putea descoperi abilitățile și pentru a putea gândi creativ.

Tu cât de multe limite îi impui copilului tău?

Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.