Cincizeci de umbre ale manipulăii

Cât costă manipularea pe Facebook? 300 de euro pentru 1.150 de comentarii false, 9.690 de aprecieri false, 323.202 de vizualizări false și 3.726 de distribuiri false pe Facebook, Instagram, YouTube, Twitter și Tiktok.

În ultima perioadă am observat că există un interes exagerat pentru cursurile de dezvoltare personală, relații, parenting și așa mai departe. Industria dezvoltării personale utilizează tehnici de manipulare a consumatorilor pentru a-i face să dea mii de euro pe cursuri și asistență individuală și este una dintre cele mai profitabile industrii (13,2 miliarde de dolari in anul 2022) dar și una dintre cele mai manipulatoare și înșelătoare.

Sunt la mare căutare acei ”antrenori pentru viață” care jură că, urmându-le sfaturile de aur (pe care tu le-ai intui dacă ai depune puțin efort), vei deveni putred de bogat, zen, un om mai bun, părinte exemplar, expert în orice și așa mai departe. A nu se confunda, însă, cu psihologia și psihoterapia, nu băgăm în aceeași oală psihoterapeuții care și-au dat tot interesul pentru studiu în domeniu și care au o bază solidă de cunoștințe. Și nici puținii experți care, în baza bogatei experiențe, pot oferi – pe bune- sfaturi și îndrumări ce te pot scoate din blocajele emoționale.

Cărțile preferate de mulți, care au avut vânzări record: Cadranul banilor de Robert T. Kiyosaki sau Secretele succesului în era digitală de Dale Carnegie – sunt, de fapt, doar un mijloc prin care autorii își vând propriile produse și servicii. E doar marketing. Marketing agresiv bazat pe inducerea de nevoie și dorințe. Nu ți se spune nimic nou în aceste cărți, sunt informații pe care le poți lua gratuit din mai multe surse, dacă ai depune efort.

Oricum, mi se pare exagerată dorința noastră de dezvoltare personală, poate, totuși, nu ar trebui să ne concetrăm și pe dezvoltarea politică și socială? Să putem schimba ceva, cum ar fi sistemele care favorizează exploatarea și manipularea consumatorilor? Nu știu dacă ai citit despre experimentul NATO referitor la manipularea pe social media, dar dacă nu, îți recomand să o faci. Găsești raportul aici. Cât costă manipularea pe Facebook? 300 de euro pentru 1.150 de comentarii false, 9.690 de aprecieri false, 323.202 de vizualizări false și 3.726 de distribuiri false pe Facebook, Instagram, YouTube, Twitter și Tiktok.

De ce se întâmplă asta? Mulți dintre noi ne dorim să evoluăm și să ne îmbunătățim calitatea vieții, dar, din comoditate, vrem calea spre succes să fie cât mai ușoară și cât mai scurtă. Am ajuns să credem că ne putem îmbogăți peste noapte. Că ne putem salva căsnicia petrecând ore în șir ascultând cursuri despre relații, în loc să dedicăm partenerului timpul irosit aiurea. Că îi putem educa pe cei mici urmărind webinarii și plătind scump, în loc să plecăm puțin privirea spre ei și să încercăm să îi înțelegem cu adevărat.

Multe dintre cursurile de dezvoltare personală, parenting, freelancing, design sau relații promit soluții simple și rapide la problemele complicate din viață. Acestea sunt prezentate astfel încât să ofere soluții instant și ușor de aplicat, oferind impresia că îți poți schimba viața radical, de la o zi la alta. Însă, acest lucru nu este realist și poate cauza multe daune. Cursurile generale și prezentate ca soluțiile rapide la probleme nu vor oferi întotdeauna beneficii reale și pot fi de fapt doar o pierdere de timp și bani. Totuși, nu toate cursurile sunt rele, însă nu toți avem nevoie de astfel de cursuri. Cum suneam mai sus, există o mulțime de resurse gratuite care ne pot fi de mare folos dacă depunem puțin efort să le căutăm.

Am senzația că ne-am pierdem abilitatea de a gândi în mod independent, lucru care a dus la o dependență de alții și un refuz de a ne asuma responsabilitatea pentru propria viață. Și nu e de mirare căci rețelele sociale ne încurajează prin intermediul algoritmilor și a recomandărilor să fim de acord cu ceea ce spun alți oameni și să ne aliniem discuțiilor publice, ignorând propriile noastre opinii și gânduri. Astfel, ajungem să dezvoltăm o abilitate redusă de a gândi cu propriul creier și de a lua decizii în funcție de propriile noastre dorințe și nevoi.

Mass-media ne manipulează de asemenea, prin știri false și opiniile prezentate de ei. Ne impun anumite modele mentale și comportamentale prin intermediul reclamelor și a publicității, ajungând să ne construim ideile, gândirea, în funcție de discursul dominant al oamenilor de influență. Ajungem astfel să vrem mai mult să fim în trend decât autentici și dedicați propriilor noastre valori și opinii.

Societatea ne manipulează stabilind un tipar mental și de comportament care nu este neapărat potrivit pentru noi. De la o vârstă fragedă, copiii sunt invățați să se încadreze în tipare și să urmeze norme sociale, lucru care face ca majoritatea să trăiască după așteptările și dorințele părinților, prietenilor sau a altor cunoștințe din jur. Adulții continuă această practică de conformare socială pe care o dau mai departe urmașilor. Presiunea socială poate să influențeze atitudinile noastre și comportamentul în relația cu ceilalți, ducând la o scădere a atenției și interesului pentru propriile nevoi și dorințe. 

În concluzie, este clar că gândirea independentă și acționarea în conformitate cu propriile noastre opinii și valori este astăzi o provocare din cauza influenței altora asupra noastră. Cu toate acestea, este obligatoriu ca fiecare dintre noi să înțeleagă importanța de a avea o identitate proprie și de a fi autentic, chiar dacă asta înseamnă să fim deosebiți și să ne îndepărtăm de tiparele dominante ale societății. Este vital să ne recâștigăm capacitățile de a gândi cu propriul creier și de a lua decizii personale, în funcție de propriile noastre principii și valori, nelăsându-ne influențați de cele cincizeci de umbre ale manipulării.


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 comentariu

  1. Mie imi place de Robert T. Kiyosaki, i-am citit din carti (si vandut la mana a2a, doar asta invatai de la el 😀 ) . Sincer, fara cartile astea de educatie financiara citite (minim 10, daca nu cumva aproape de 20) , eram inca cu datorii si zero investitii. Singurul regret e ca nu am inceput mai devreme si abia pe la 35 ani incepui sa platesc datoriile. Daca gaseam un financiar advisor sa am incredere incepeam mai devreme si eram pe o insula in grecia de anul trecut …
    La fel cele de alimentatie si viata sanatoasa; am facut atatea incercari si rateuri pe pielea mea (la propriu, cu alergii) si sanatatea mea si a familei ca nu pot decat sa fiu recunoscatoare articolelor si studiilor medicale.
    Psiholoaga iar m-a ajutat in momente incuietoare.
    Exercitiile specifice de relaxare si tehnicile invatate la cursurile de la universitatea medicala ( sunt accesibile contra cost si celor ce nu au treaba, si e mare lucru sa asist la profesori si doctoranti universitari cu 20-30 ani de experienta oncologica sau chirurgie sau nutritie etc – si desi pare ciudat ca cer bani dar banii toti au fost donati catre fundatii ca la ce taxe sunt in tara asta….) .

    Sunt si manipulari? sunt. Regret ca nu avui parte din astea mai devreme. Le judec atent si aleg ce simt ca am nevoie, uneori e nevoie si sa iesim din cutiutza zilnica.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.