Cum să îți găsești pasiunea și scopul în viață

Cred că și tu ai avut la un moment dat senzația că nu îți găsești locul, că te simți pierdut(ă) și că nu ai un scop care să îți ofere sens și satisfacție personală. Ai simțit că nimic din ce faci nu are valoare și că nu mai e nimeni în situația ta. Că toți ceilalți s-au realizat pe toate planurile dar pe tine te urmărește ”ghinionul”. Probabil ai dreptate! Dacă ți-a trecut calea vreo pisică neagră, dacă ai spart oglinda, poate ai călcat pe vreun capac de canal sau ai inspirat aer curat, de munte, în timp ce un avion lăsa dâre toxice pe cer, e clar! 7 ani de ghinion și o enteroviroză 🙂

Evident că nu vorbesc serios. Și nici nu fac mișto de credințele oamenilor. Departe de mine acest gând. Parol! Atunci când lucrurile nu ne ies așa cum ne dorim, când am fost răniți de cineva, când avem așteptări nerealiste, dăm vina pe acest ”ghinion” sau pe orice altceva în afară de noi.

Găsirea unui scop și a unei pasiuni este o călătorie personală profundă și motivantă. Dar cum să ajungem să descoperim toate aceste lucruri dacă ne-am pierdut pe noi? Am ascuns de noi cine suntem cu adevărat și ce ne dorim. În haosul cotidian, când ne concentrăm pe îndeplinirea taskurilor de la job, pe bifarea responsabilităților de acasă, pe lâncezirea pe canapea privind știri manipulatoare, este dificil să ne mai adunăm cu noi înșine. Că doar am muncit toată ziua și suntem epuizați.

Căsătoria, copiii, banii sau poziția socială sunt minunate, dar aceste tipuri de realizări adesea nu aduc acea împlinire care vine odată cu găsirea scopului tău. Este despre înmulțirea talanților pe care i-am primit la naștere. Toți avem acești talați dar nu știm ce să facem cu ei. Într-un fel este de înțeles. La școală rar se întâmplă ca un profesor de fizică să înțeleagă că ești pasionat de istorie și că vrei să excelezi acolo. Acasă, rar se întâmplă ca părinții să înțeleagă că pentru tine este un chin să cânți la instrumente muzicale și că preferi să devii pictor. La job faci doar ce ți se cere, părerea ta rar contează. În societate ești judecat pentru orice: dacă te rogi ești un prost, dacă faci yoga ești deștept. Dacă faci rată pentru Iphone ești de apreciat, dacă nu pui accent pe aceste lucruri materiale ești scos din ecuație. Ajungi astfel să fii anxios, ușor de manipulat și dependent de aprobarea celorlalți.

Așadar, iată câțiva pași esențiali pentru a-ți descoperi pasiunile și scopul în viață, pași pe care i-am parcurs și eu:

1. Ieși din zona de confort

Adesea, pasiunile și scopurile tale se ascund în afara zonei de confort. Știu, există teama de eșec, dar mergi înainte cu tot cu ea. Dorința de a-ți descoperi sensul și scopul este primul pas, însă doar acțiunea este cea care le va aduce la viață. Ieși din zona de confort făcând pași mici și bifând toate realizările care, poate, ți se par neînsemnate. Pornește de la rutina zilnică și încearcă să faci mici schimbări. De exemplu, în loc să verifici rețelele de socializare de cum deschizi ochii, privește pe geam, roagă-te, sau citește o pagină dintr-o carte.

2. Acceptă eșecurile din viața ta

Ține minte că un eșec este ceva temporar și că scopul lui este să te aducă mai aproape de scopul tău. Un eșec este o oportunitatea de a crește și de a învăța. Fii atent la fiecare lecție pe care o primești atunci când consideri că ești la pământ și nu uita că găsirea unui scop și a pasiunii este rareori o călătorie liniară. Vor fi urcușuri destule și vei coborî suficient încât să poți să îți iei, apoi, avânt și mai mare spre atingerea țelurilor.

3. Explorează diverse domenii

Pentru a descoperi ce îți place cu adevărat să faci este important să explorezi cât mai multe domenii și interese. Totodată, trebuie să fii deschis(ă) către noi experiențe și să încerci lucruri diferite. Poți participa la activități care te fac să te simți în largul tău și care îți plac. Adesea, pasiunea pentru ceva se află pe teritorii nexplorate. Poți deveni voluntar, poți participa la webinarii, te poți înscrie la tot felul de cursuri.

4. Identifică-ți punctele forte

Fă o analiză sinceră a punctelor tale forte și a ceea îți place cu adevărat să faci. Gândește-te ce activitate îți dă o stare de bine indiferent cât este de grea sau cât timp investești în ea. Eu așa mi-am dat seama că mi-am atins scopul și mi-am descoperit pasiunea. Din copilărie desenam, era una dintre activitățile care nu mă oboseau, indiferent cât timp îi alocam. Chiar dacă am fost elev premiant pe toți anii de studiu, totuși dragostea pentru artă și scris nu s-au stins niciodată. Pentru că fac ce îmi place, pun suflet în materialele grafice pe care le concept pentru clieții mei, deși sunt zile în care și lucrez 12 ore dar nu mă simt deloc epuizată.

Ca să îți mai ușor să îți găsești punctele forte, poți ruga profesorii, părinții, prietenii, soțul, sau persoanele de care te simți apropiat să răspundă la 3 întrebări:

  • La ce crezi că sunt deosebit de bun?
  • Ce crezi că mă bucură cu adevărat?
  • Cum crezi că îmi voi lăsa amprenta asupra lumii?

5. Ascultă-ți intuiția

Despre intuiție și cum m-a ajutat ea în foarte multe situații aș putea să scriu articole întregi. Nu spun că nu o voi face, dar acum o să mă limitez la câteva fraze. Intuiția este o resursă valoroasă pe care o avem cu toții. Ea ne poate ghida în luare deciziilor și care ne ajută…să ne găsim scopul. Intuiția este vocea noastră interioară care ne oferă informații si indicii subtile și adesea ne răspune la întrebări. De asta am și spus că e important să te deconectezi puțin de la lumea exterioară. Pentru a-i auzi vocea interioară. Nu de puține ori intuiția se manifestă chiar și prin senzații fizice și emoționale. Ascultă-ți corpul și fii atent la modul în care acesta reacționează la diverse situații. De asemenea, e bine să conștientizezi sentimentele pe care le ai în legătură cu deciziile și evenimentele din viața ta. Aceste senzații și emoții pot fi ghiduri puternice în procesul de luare a deciziilor.

6. Nu renunța la valorile personale

Adesea, ca să fim pe placul altora avem tendința de a renunța la valorile personale, adică la acele aspecte ale vieții care, pentru noi, au o importanță deosebită. Gândește-te la valorile tale și la modul în care acestea se potrivesc cu ceea ce faci în viață. Respectarea valorilor personale te va ajuta să iei decizii în concordanță cu ceea ce contează cel mai mult pentru tine.

6. Împărtășește cu alți oameni pasiunile și interesele comune

Interacțiunea și colaborarea cu alți oameni din domeniul tău de interes poate avea un impact pozitiv asupra țelului pe care îl ai. Aceștia pot fi o sursă valoroasă de inspirație și de suport în găsirea drumului tău.

Găsirea scopului sau a pasiunilor este un proces personal și unic pentru fiecare indivit în parte. Trebuie să ai răbdare cu tine, să îți permiți să te descoperi și să evoluezi pe parcursul acestei călătorii. Vestea bună este că, mai devreme sau mai târziu, toți ne vom găsi și recunoaște scopul nostru în viață. Iar din acel punct este important să facem tot ce ne stă în putere să îl valorificăm și să îl punem în slujba celor din jur.

Tu ce sfaturi ai pentru cei care încă își caută scopul? Ce ai învățat din parcursul tău spre găsirea sensului vieții?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

13 comentarii

  1. este nevoie de mult curaj ca sa iti urmezi toate gandurile alea nebune care sa te duca mai aproape de descoperirea scopului tau primordial in viata. Asa se face ca o anxioasa si o panicata ca mine inca este departe de acel punct. Bine, e vina mea, stiu. Ar fi trebuit sa lucrez mai mult cu mine,

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pot sa spun cu mana pe inima si cu regret ca eu nu cred ca mi-am gasit scopul in viata nici pana la aceasta varsta. Nu am curajul de merge pe mana intuitiei, mereu las teama sa ma traga inapoi. Oare ma mai fac bine vreodata?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cristina, eu cred ca tu nu vezi sau nu vrei sa vezi care iti e scopul 🙂 Reciteste articolele de pe blogul tau si o sa iti dai seama ca talentul si pasiunea cu care scrii ii ajuta pe ceilalti mai mult decat crezi 🙂

      Apreciază

  3. Ai structurat foarte bine lucrurile și, cu siguranșă vor fi utile celor care ajung pe blog.
    Pentru mine a trăi înseamnă experiențe de tot felul iar frumusețea vieții stă în capacitatea de a trece prin toate. Mai mult, îmi place să păstrez culorile pentru a-mi desena curcubeul după orice fel de experiență.
    Hugs!

    Apreciat de 1 persoană

  4. eu sunt de parere ca mereu invatam ceva nou. si niciodata nu trebuie sa se sfarseasca aceasta invatare. tot timpul trebuie sa fim avizi de cunoastere. cred ca daca vrei, poti. si cautand, sigur vei gasi scopul

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.