7 alternative sănătoase pentru zahăr

Deși consider că în viață nu trebuie să ne limităm la nimic, că moderația este cheia, pofta exagerată de dulciuri nu ar trebui urmată. Ciocolata e bună, înghețata și mai și, dar consumate zilnic, aceste alimente pot face mai mult rău decât bine. Atunci când încă îmi e poftă de dulce după ce am mâncat deja câteva (toate) pătrățele de ciocolată, am alternative mai sănătoase:

O altfel de ciocolată

Bowl of melted and pieces chocolate with cocoa beans and powder Free Photo

Ciocolata neagră cu 80% -90% cacao poate fi o variantă mult mai sănătoasă decât ciocolata cu lapte. Un alt sortiment sănătos este ciocolata din carob și cea îndulcită cu ștevie. Acestea sunt preferatele mele:

Curmalele

Oriental sweets, dried fruit dates and raisins, cinnamon and star anise in a plate. Premium Photo

De fiecare dată când îmi e poftă de ceva dulce și sănătos optez pentru curmale. Mai mult de două nu reușesc niciodată să mănânc. Pe lângă faptul că dau senzația de sațietate sunt și printre cele mai sănătoase alimente din lume. Mie îmi plac acestea:

Înghețata de banane

An orange; banana ice cream on wooden textured background against blue background Free Photo

Cel mai mare nevegan este soțul meu, cu toate astea, înghețata vegană din banane este preferata lui. Rețeta este aici.

Sorbetul vegan

Berry refreshing ice cream scoops on plate Premium Photo

Sorbetul vegan este alternativa sănătoasă la înghețată. Are la bază apa sau laptele vegetal și fructe. Aici am găsit câteva rețete interesante:

Budinca vegană

Healthy yogurt desserts with chia seeds Premium Photo

În copilărie, în weekendurile când mama nu avea chef de copt prăjituri, budinca era desertul nelipsit de pe masă. Deși atunci mama folosea mult zahăr, acum s-a reorientat și respectă următoarele rețete:

Tartele fără zahăr

Fresh homemade mini fruit tarts with orange cherry kiwi and grapes Premium Photo

Tartele sunt preferatele mele. Aș mânca oricâte și, dacă nu au zahăr, dispare și sentimentul de vinovăție :))

Clătitele

Pancake with banana, blueberries and honey Premium Photo

Aș putea să trăiesc numai cu clătite!! Cui nu îi plac, acum pe bune? Dacă mai sunt și sănătoase, fericirea e maximă:

Care sunt dulciurile tale preferate? Cât de des consumi zahăr?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

44 de comentarii

  1. ador ideile astea. Cateva le facem si noi, dar cel mai des mancam fructele ca atare (de ex. vara avem ocazional cina =pepene…).
    Mie imi place gustul dulce – daca ar fi dupa ce imi place mie, numai dulce as manca si nu pune gura pe carne never.
    Asa ca prefer sa mananc ceva dulce, pun zahar la jumatate cat recomandat, am ciocolata neagra la birou din care iau din cand in cand.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Am tot citit si eu despre cat de daunator este zaharul. Din fericire simt foarte rar nevoia de dulce si nu consum exagerat de multe dulciuri. Alternativele oferite sunt demne de urmat

    Apreciat de 1 persoană

  3. Totul arată bine și foarte tentant! Bine, eu sunt oricum mare iubitoare de fructe.
    În ultima vreme am evitat produsele dulci cu zahăr în compoziție pe cât am putut.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Eu nici nu am zahăr in casa, nu prea consum decât zaharul care se găsește in produsele din alimente.
    Ce de idei delicioase ne-ai dat, acum îmi este pofta de clătite.

    Apreciat de 1 persoană

  5. A, mi-am adus aminte. A venit cineva la magazinul bio si se tot plangea ca nicicum nu reușește să slăbească, desi se abține si mananca legume. Si, pe cand sa plece ne spune ca se indoapa de curmale, ca i-a spus ei cineva ca te slăbesc:) Doar ca, or fi ele ceva mai sănătoase, dar sunt f calorice.

    Apreciat de 2 persoane

  6. Am o luna de zile decat nu am mai consumat zahar, singurele glucide ingerate fiind cele din fructe – ma rog… fructoza.
    Oricum, de cativa ani inlocuisem zaharul din trestie de zahar cu cel de cocos si eram f multumita, insa chiar nu stiu ce indice glicemic avea si acela. Acum un lucru il stiu sigur – vreau sa consum cat mai putin zahar spre deloc, indiferent de tipul acestuia.
    In materie de dulciuri, si cu ele am cam rarit-o tare… In ultima vreme nu mai consum decat ciocolata neagra.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Mie ciocolata cu atâta cacao mi se pare prea amara, curmalele nu-mi plac, iar prăjiturile asa zise fara zahar au ori miere, care e tot glucide, ori stevia, care nu stiu cum e extrasa, ori alti indulcitori, care nu stiu cat sunt de sanatosi. Asa ca eu folosesc doar zahar nerafinat, scad cantitatea de zahar si asta e. Altfel sunt de parere ca mai bine renunțăm de tot la ceva decat surogate. Gen carob, care, după părerea mea n-are in comun cu cacaoa decât culoarea.

    Apreciază

      1. Nu neg ca o fi avand vitamine, doar ca n-are gust de cacao.
        Stevia n-am folosit, ca dna de la mag bio mi-a spus că are un gust destul de puternic. Iar extractul nu stiu cum e obținut si, în general, conține mai mult eritrol decat stevie, ca sa nu se simtă gustul. Tu de care folosesti? Nu te deranjează gustul? Poate ar trebui sa incerc.

        Apreciat de 1 persoană

        1. Sa stii ca nu ma deranjaza, depinde in ce folosesc. Pana sa nasc inducleam ceaiurile cu stevie, acum, ca alaptez, nu am mai baut deloc ceaiuri ca cica nu e bine. Folosesc de la Sweet & safe , parca asa se numeste..

          Apreciază

  8. uite sa stii ca ma tot vazut variante de inghetata vegana cu banane si m-au tentat, dar nu am incercat. Pe-a ta iti promit ca o incerc in postul asta si pun si pe story pe Instagram cu tag catre tine ca sa vezi!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.