Psihologul Adriana Cherti răspunde: Cum putem să ne gestionăm emoțiile în timpul pandemiei de coronavirus?

Brusc, majoritatea dintre noi am hotărât să ne supunem unor reguli care nu sunt deloc confortabile pentru psihic. Unii eram obișnuiți să ne vedem zilnic cu prietenii, să ieșim în parc cu cei mici, să socializăm, să ne îmbrățișăm. Fetița mea plânge zilnic după Ana, prietena ei. Plânge zilnic și arată spre ușă sperând să intre bunicii. E o perioadă foarte grea, însă ACUM nimic nu e mai important decât sănătatea medicilor și sănătatea noastră, a tuturor. Așadar, stăm acasă pentru că ne pasă și ținem cont de sfatul specialistului pentru a ne putea gestiona mai ușor emoțiile în timpul pandemiei de coronavirus:

Chiar daca anxietatea este un raspuns normal la reactiile periculoase, un nivel crescut de anxietate poate sa scada numarul de raspunsuri constructive la criza nascuta de virusul Covid-19. Persoanele care deja sufera de tulburari de anxietate, pot sa aiba greutati in a-si gestiona emotiile. Sugestiile urmatoare ar putea sa ne ajute sa toleram mai bine perioada de criza in care ne aflam.

  • Practicarea tolerarii incertitudinii
    1. Intoleranta la incertitudine face oamenii vulnerabili la anxietate.  Studiile arata ca oamenii care au dificultati la procesarea incertitudinii au un grad mai ridicat de anxietate. Este important sa incepem sa toleram incertitudinea in situatii care nu ni se par atat de dificil de gestionat. In aceste momente este important sa fim cat mai ancorati in realitate si sa gasim situatii care sa ne aduca un grad de certitudine , care sa fie pentru noi o resursa , in momentele in care ne simtim coplesiti de cantitatea de informatie pe care o primim.
  • Abordarea anxietatii intr-un mod bland
    • In momentele in care anxietatea apare la un nivel mai ridicat , avem nevoie sa ne dam seama ce reactii apar ca si raspuns la anxietate. Unii oameni tind sa manance mai mult, altii consuma mai mult alcool, sau se ancoreaza in seriale pe Netflix. Este important sa incercam sa ne identificam emotiile care ne apar, sa incercam sa notam anumite lucruri despre gandurile care ne apar si sa vedem ce ne inspaimanta cel mai tare. Cea mai buna metoda de a aborda anxietatea intr-un mod care sa ne ajute, ar fi sa nu citim stirile in mod obsesiv, mai ales ca mintea noastra este atrasa intr-un mod predominant de vestile negative.
  • Depasirea anxietatii legate de moarte
    • Problemele de sanatate dezvaluie frica ce sta sub toate fricile: frica de moarte. Cand suntem confruntati cu propria mortalitate, oamenii tind sa fie focusati doar pe acel gand legat de boala si sa se nasca mai multe simptome decat exista defapt.  Este important in acele momente sa fim cat mai conectati cu propria persoana si sa incercam sa facem lucruri pe care chiar le putem face si de care noi putem sa fim responsabili. In momentul in care ne stabilim obiective clare si realizabile, mintea noastra se raporteaza mai usor la situatia critica, in acest caz, situatia legata de Covid-19.
  • Nu subestimati rezilienta umana. Mintile umane prezic in general cele mai groaznice scenarii. In aceste momente, in care este necesar sa ne descurcam cu carantina sau cu situatii in care nu am fost de mult timp, pana si intrarea unul cate unul in magazine, este important sa nu catastrofam situatia in care ne aflam.  In aceste momente este important sa ne folosim resursele personale, prin care sa ne dam seama ce fel de rezilienta avem si cum putem sa ne mentinem cat mai bine ancorati in realitate, fara sa ii atribui scenarii catastrofale.

Nu trebuie sa subestimam riscurile pe care le are acest virus, dar in acelasi timp, este important sa ne informam din surse corecte. Este important sa dormim suficient, sa mancam cat mai sanatos , sa facem sport cat de des putem, sa practicam exercitii de relaxare de cateva ori pe zi si sa cautam ajutor profesional daca vedem ca nu putem sa facem fata fluxului constant de ganduri anxioase.

Chiar daca aceasta perioada este una critica pentru multi oameni, este important sa facem lucruri care sa intrerupa o stare de anxietate ridicata si sa nu intram in situatii care ne-ar putea face rau.

Psiholog Adriana Cherti

Îi mulțumesc Adrianei pentru sfaturile valoroase pe care ni le-a dat și îi doresc, atât ei cât și familiei sale, multă sănătate! Vă doresc și vouă multă putere psihică, tărie sufletească și sănătate. Le doresc tuturor bolnavilor însănătoșire grabnică! Abia aștept să vorbim la trecut despre acest subiect! Vă pup virtual că mai mult nu se poate 🙂


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

46 de comentarii

  1. Suflete dragi ! Rezonez cu recomandările articolului. Aș adăuga câteva reflecții personale. Să ne amintim cum în biserică de-atâtea ori, spunem cu sufletul: ”Facă-se voia Ta!” Cred că această criză mondială este o ”lecție” care ar trebui să ne amintească cât de responsabili suntem de faptele și gândurile noastre. Că acestea sunt energii care ne hrănesc viața. Că ele rezonează în afară și influențează pe cei din jurul nostru. Toată situația în care ne aflăm îmi vorbește despre smerenia de a accepta ceea ce nu poți schimba și despre grija față de aproapele.
    Biologic vorbind, fac parte din așa zisa ”grupă vulnerabilă”. Nu mă preocupă categorisirile acestea. Atenția mea este îndreptată cu recunoștință și bucurie asupra fiecărei zile ce mi-e dată. Până la urmă, ni se cere să stăm în casă. Nu suntem în închisoare, nu suntem în război, nici într-un lagăr de concentrare. Să ne facem în pace și liniște partea noastră de treabă. Zi de zi. Să stăm în case, să avem grijă de copii noștri, de soții și soțiile noastre, să ne rugăm cu încredere. Să citim câte o pagină din Biblie. Sau din orice carte care ne împuternicește. Să facem liniște în noi și să ne ascultăm sufletul.
    Să binecuvântăm mâncarea și tot ce avem : adăposturile noastre, familiile noastre. Haideți să avem încredere în voia Lui și să nu ne hrănim sufletul cu frică, deznădejde, îngrijorare, stări negative care ne îmbolnăvesc. Tot așa cum ne alegem hainele pe care le punem pe noi, sau mâncarea, stă în puterea noastră să alegem cu ce ne hrănim sufletul și mintea : cu un petec de cer ? cu ciripitul păsărilor ? cu rugăciune și recunoștință ? cu iubire și atenție spre familia mea ? Sau cu știri panicarde scrise pe fundal galben sau roșu și menite să aducă bani televiziunilor ?
    Priviți natura : soarele răsare, norii se joacă, fluturii au început să zburde, vegetația explodează. Iar Dumnezeu își ține mâinile deasupra noastră. Să-i mulțumim pentru ceea ce avem și pentru ceea ce nu avem !

    Apreciat de 2 persoane

    1. Ai dreptate. Din pacate, insa, nu toti constientizeaza asta. Sunt persoane pentru care viata inseamna shopping, plimbari si agitatia din jur. Se sperie de liniste, se sperie sa isi linisteasca sufletul. Cel mai greu este pentru cei care nu l-au cunoscut niciodata pe Dumnezeu.

      Apreciază

  2. eu in general nu stiu sa-mi gestionez emotiile, sunt prea puternice. Insa deja am trecut de la panica moderata la tristete. si nu ma inteleg, pt ca mie imi place sa stau in casa, dar acum parca n-as sta!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Îi înțeleg pe cei mici vă vor să își vadă prietenii, dar pe adulți nu îi înțeleg, nu înțeleg de ce le este atât de greu.
    Cu toții trebuie să stăm în casă, trăim în era în care putem să comunicăm prin multe mijloace și chiar sa ne și vedem, chiar dacă nu e la propriu față în față.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Super util articolul! Trecem printr-o perioada tare grea si trebuie sa ne gestionam emotiile. Noi am ales sa petrecem mai mult timp in casa, sa facem ceea ce ne place (ne uitam la seriale, citim, gatim,etc).

    Apreciat de 1 persoană

  5. Sunt atât de sătulă de aceasta situație. Am impresia ca durează de luni de zile. Abia este începutul.
    Încerc sa fiu mereu ocupata ca să nu mai gândesc. Și cel mai importat stam în casa și încerc sa aplicam cât mai multe masuri de preventie.

    Apreciază

  6. Cand deschid televizorul numai despre asta se vorbeste si nu ma pot abtine sa nu ma uit, mai ales ca sora mea locuieste in Italia.

    Apreciază

  7. Am credința că vom trece cu bine peste această perioadă dacă respectăm sfaturile autorităților. În plus, mă bucur că s-au luat rapid măsuri, un lucru foarte bun pentru țara noastră. Eu nu sunt panicată, chiar dacă, din păcate, trebuie să fiu mereu la curent cu tot ce mișcă, din cauza jobului. Dar am ales ca în aceste zile, dacă tot lucrez de acasă și am ceva mai mult timp pentru mine să-l valorific în timp prețios. Să ma dezvolt spiritual, psihologic și să fac schimbări pozitive care să nu mă lase să mă afund în stări de neliniște.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Bineînțeles că este greu sa ne schimbăm modul de viață și să trăim cu teama continuă de necunoscut, de incertitudine. Și tot bineînțeles, totul depinde de noi în primul rând. Doar noi putem lua propriile decizii și putem face alegeri care să ne ajute (salveze). Cred că ne-ar face bine să facem lucruri sau să reluăm proiecte lăsate deoparte din lipsa de timp. Eu scriu, citesc, gătesc sau croșetez și dezleg cuvinte încrucișate. Mamăăă, de când nu am mai facut asta! 🙂
    Sănătate tuturor! Vom reuși!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Sfaturi foarte bine venite în aceste timpuri tulburi, care ne înspăimânta. Încerc să nu mă las prinsă de gânduri și scenarii sumbre și sper ca totul va fi bine, deși nu e bine și nu va mai fi la fel după ce va trece.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Eu m-am trezit azi cu rezolutia de a nu mai citi presa pe internet. Vad ca imi face bine 🙂
    Practicam asta, dar de când cu epidemia citeam prea des. Asta plus evit discuțiile cu o persoană f apropiată mie, medic, care reușise să mă panicheze complet. Oricum faptul ca mi-e frica nu ajuta. Mai bine traiesc in ignoranță, asta neînsemnand inconștiență.
    Am aflat azi ca un canal de televiziune care era cu abonament e gratis pe perioada asta. Metropolitan Opera, Opera din Viena și Filarmonica din Berlin isi pun la dispoziție gratuit spectacole din arhive. Doar ca asta aglomerează traficul internet.
    Oricum avem timp pentru si noștri, facem curat in cămara si congelator golindu-le si ne dăm seama ca multe asa zise probleme erau doar mofturi.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Eu incerc sa nu mai citesc dar nu pot. Si da, ai dreptate, majoritatea lucrurilor de care suntem inconjurati au fost mofturi. Ne-am enervat pe lucruri inutile, ne-am concentrat pe lucruri inutile, ne-am batut joc de Planeta, ne-a ajuns cutitul la os. Dar, eu cred cu tarie ca nimic nu e intamplator in viata si sunt convinsa ca lucrurile, oricat de grele sunt pentru noi acum, se vor indrepta. Sa ai grija de tine si de familia ta! ma gandesc la voi chiar daca nu va cunosc personal.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.